image_intro_alt

Konferencja prasowa Nowej Lewicy w Radomiu - kolejny temat - "Mieszkanie prawem, a nie towarem".

RELACJA:

Konferencja prasowa odbyła się 23 czerwca w radomskim osiedlu ,,Ustronie"  Otworzył ją Waldemar Kaczmarski - Przewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu wraz z wiceprzewodniczącym Patrykiem Fajdkiem i jej sekretarzem- Markiem Ratuszyńskim. Przebieg konferencji obrazują załączone zdjęcia.

Nowa Lewica zapowiedziała zbudowanie w latach 2025-2029 300 000 tanich mieszkań na wynajem w ramach Krajowego Programu Mieszkaniowego. Cały program będzie kosztować 20 mld zł rocznie, z czego 3 mld zł pokryją fundusze europejskie. Kluczową rolę odegra państwowy Bank Gospodarstwa Krajowego, który będzie pełnił funkcję instytucji kredytującej samorządy,Konferencja 23.06.22r. selfie2 dzięki emitowanym przez siebie obligacjom mieszkaniowym.” - zapowiedział Piotr Szmigiel, członek Zarządu Nowej Lewicy w Radomiu na konferencji prasowej.

Podkreślił, że konferencja prasowa nieprzypadkowo odbywa się w osiedlu Ustronie., na którym kilkadziesiąt lat temu młoda rodzina otrzymywała swoje pierwsze mieszkanie. To był ogromny dorobek minionej epoki. To, że w przeciwieństwie do dzisiejszych czasów, każdy mógł liczyć na pomoc państwa i otrzymać własne mieszkanie.”  Kiedy w 1972 roku zasiedlano pierwszy blok na Ustroniu, a moi dziadkowie i ojciec w 1974wprowadzali się do jednostki A , nie zdawali.sobie sprawy iż będzie to największe osiedle mieszkaniowe w Radomiu. To na Ustroniu powstaje pierwsze sztuczne lodowisko. To na Ustroniu powstaje nowoczesny,  jak na tamte czasy plac zabaw wioska indiańska to tu mamy miasteczko rowerowe na którym to zdaje się na kartę rowerową.

Zdaniem przedstawicieli Nowej Lewicy dane dotyczące mieszkalnictwa w Polsce są dramatyczne. Niewiele ponad 100 mieszkań wybudowanych w Radomiu w ramach programu Mieszkanie Plus. To kropla w morzu potrzeb, bo wg wielu raportów w Polsce na swoje własne mieszkanie czeka nawet 2-3 mln osób, a blisko 40% mieszkań jest przeludnionych. Te dane są dramatyczne również dlatego, że na szumnie zapowiadanym w 2016 r. programie Mieszkanie Plus Najwyższa Izba Kontroli nie pozostawia suchej nitki. Jeśli chodzi o jego realizację to jedno wielkie fiasko. 15 tys. mieszkań na koniec 2021 r. zamiast obiecanych przez Mateusza Morawieckiego 100 tys. do końca 2019 r.”- krytykował rząd PiS Piotr Szmigiel.

Z kolei Jolanta Luty-członkini Nowej Lewicy oznajmiła: -Jako Nowa Lewica proponujemy zaspokojenie potrzeb tej części społeczeństwa, która nie ma dzisiajzdolności kredytowej, w tym w szczególności ludzi młodych, którzy nie mają szans na zakup własnego, pierwszego mieszkania.Według badań fundacji Habitat for Humanity problem braku zdolności kredytowej dotyczy aż 70% polskich rodzin, głównie ludzi młodych, którzy często pracują na umowach śmieciowych i przez to są niewiarygodni dla banków.”

Młodzi Francuzi czy Niemcy z góry wiedzą , jakie raty będą płacić za pięć lat. Młodzi Polacy tego nie będą wiedzieć , bo mamy kredyty o zmiennej stopie procentowej , a to ogromne ryzyko, o czym kredytobiorcy często nie byli informowani. Przy każdej podwyżce stóp procentowych stawka WIBOR rośnie. Banki przerzucają całe ryzyko na kredytobiorców. Lewica złożyła konkretny projekt ustawy - zamrożenie stawki WIBOR na poziomie z 1 grudnia 2019 roku, kiedy wynosiła 3 razy mniej.” - poinformowała Jolanta Luty.

Przedstawiciele Nowej Lewicy podkreślali również, że rząd musi wesprzeć samorządy w budowie tanich mieszkań.Ważnym odniesieniem programu Lewicy jest także budowanie tanich mieszkań komunalnych na wynajem. Jak zaznaczyła Jolanta Luty: -Dziś działa wprawdzie Fundusz Dopłat do budowy mieszkań komunalnych, ale Prawo i Sprawiedliwość wprowadziło do niego znaczne ograniczenia.Niestety, wydatki tego funduszu zostały ograniczone do miliarda złotych rocznie. To zdecydowanie za mało w porównaniu z potrzebami Polek i Polaków. Potrzeba 20 mld zł rocznie. Samorządy należy wesprzeć dotacjami na uzbrojenie działek, dociągnięcie dróg, budowę placówek oświatowych i całej infrastruktury społecznej, która na osiedlach powinna funkcjonować. [pf,jl,mk,al]

Radom, dnia 23 czerwca 2022r.

Przebieg konferencji obrazują załączone zdjęcia:

NOWA LEWICA APELUJE O BUDOWĘ 300 TYS. NOWYCH MIESZKAŃ - FRAGMENTY WYWIADU - jak poniżej - kliknij

Osiedle mieszkaniowe projekt 2

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!